top of page

Poslední závody na vodě jsou dlouhé

O kombinaci dvou kilometrů na ergometru a následný den 6000m dlouhé plutí po řece Moravě jsme vás informovali v předchozím článku. Sezóna však ve vydatných porcích závodních kilometrů neuhnula a i poslední tři veslařské akce na vodě stály porcí kilometrů za to.

 

Předposlední sobotu v měsíci říjnu uspořádal VK Slavia Praha své memoriály v distančních závodech. Za naše barvy se zúčastnilo pouze 9 statečných, 6 děvčat a 3 chlapci.

Nejlépe si vedl Martin Fojtík, kterému se podařilo ve spojeném závodě dorostenců a juniorů na skifu zvítězit v čase 25:25,4 a nechat za sebou druhého v cíli téměř o 15 vteřin. Ve výčtu dalších výsledků dáme ovšem přednost děvčatům, z těch se nejvýše ve výsledkové listině objevila Sofí Kvačková, když mezi juniorkami dojela na 5.místě. Pouhých 5 vteřin za ní byla v této kategorii stále ještě dorostenka Kačka Dohnalová. Sedmé místo bylo také naše a patřilo Jasmin Parpel. Osmou v této kategorii byla Anička Gerhátová. Mezi ženami na skifu byla osmou závodnicí Lucka Heranová, šestnáctou Diana Hoffmannová.

No a zpět tedy k chlapcům. Martina Fojtíka a jeho vítězství jsme již vzpomněli. Nejblíže mu byl v pořadí Marek Gubien na sedmém místě se ztrátou bez desetiny padesáti vteřin. Osmý byl Dan Hanzel. Oba v kategorii skif juniorů.



 

Dá se říct, že celkem již tradičně, i když se jedná zatím pouze o 6.ročník, je jedním z posledních závodů sezóny v ČR Head of Prague. Distanční závod osmiveslic Prahou s jednou otočkou. Start závodu je u Barrandovského mostu na podolské straně řeky, otočka je situována mezi mosty Palackého a Jiráskovým a cíl účastnicí toužebně vyhlíží na smíchovské straně na úrovni VK Blesk, pár desítek metrů za cílovou, modro-žlutou věží areálu vodní sportů. Délka tohoto závodu je přibližně 6400m. V letošním ročníku, zřejmě vlivem úbytku "obyčejných regat" ve všech veslařských zemích vlivem covid situace, se přihlásil rekordní počet osmiveslic a to 87 lodí z 10 zemí Evropy. Pořadatelé již dříve museli sáhnout k řešení tzv. dvou vln, tedy že osmiveslice, jakožto plavidla, se dají použít v tomto závodě pro dvě různé posádky.

Lipové listy sestavily posádky dorostenek, dorostenců, juniorů, mix, mužskou, veteránskou a doplnili vítězný výběr žen Tomáše Kacovského a třetí osmu mužů. Ale pojďme tentokrát popořadě od nejrychlejších osmiveslic. V tomto měřítku potvrdily pozice mužské osmy. V třetí lodi v konečném umístění, v posádce Dukly ONE, seděl jako záskok náš Matěj Čihoský. Čistá sestava našich mužů, i když v ní statovali věkem ještě junioři, se umístila na parádním 5.místě, když rychlejší byli jen Slavisté, dvě Dukly a vítězové z Rakouska. O 35 vteřin déle trvala trať našim juniorů. I tady jsme již kategorie posunuli jakoby do roku 2022 a tak část sestavy byla dorostenecká. Našim juniorům patřilo druhém místo právě v juniorské kategorii. Celkově však byli devátou nejrychlejší lodí ze všech - parádní výkon.

Jak už jsme v úvodu naznačili, měli jsme zastoupení ve vítězné osmiveslici žen, to když Lucka Heranová ve spolupráci s resortním veslařským centrem ministerstva vnitra Olymp, kde trénuje, vyhrála tuto kategorii. Jen 16 mužských a juniorských posádek jim ujelo. Další zlatou odměnu pro ČVK Praha zajistili svou jízdou naši Veteráni, kteří se opět úspěšně spojili s Vajgarem a se Smíchovem. Čtyři děvčata a čtyři chlapci splňují podmínky při tomto podniku pro kategorii MIX. Ten náš se ze všech takových mixovaných sestav umístil jako 4. z 17 startujících.

Mezi juniory startovala i naše dorostenecká posádka a v ní se představili i nadějní starší žáci. Svou roly zvládli na výbornou a dojeli mezi juniory na 11.místě.

No a to nejhezčí nakonec. Výběr a společenství sestavené na našich dorostenkách a juniorkách nakonec vezlo výčet klubů: ČVK Praha, Slavia Praha, Bohemians Praha a Roudnice. Děvčata dojela na pátém místě.


 

Skutečně posledním závodem letošní sezóny na vodě, bylo druhé kolo výběru do Sportovního centra mládeže pro rok 2022. I při tomto náhradním pokusu se testování skládalo ze sobotního testu na ergometru na klasickou vzdálenost 2km a nedělního "šestikiláku" po proudu Vltavy z chuchle až za vyšehradskou skálu. Listopadové počasí si s účastníky pohrálo a jistě posunulo jejich hranice, v čem se ještě dá veslovat venku v lodích a na vodě. Sníh, teploty těsně kolem nuly ani kovidová situace, nic z toho nezbránilo poměřování sil našich mladých nadějí.


bottom of page