top of page

Mistrovství Evropy juniorů završilo reprezentační sezónu

Až do října si museli juniorky a junioři netradičně počkat na poslední reprezentační start sezóny, kterým bylo odložené mistrovství Evropy v německém Mnichově. Původní termín z konce května zhatila neuspokojivá Covidová situace a tak se Evropa netradičně dostala až za mistrovství světa. Do přípravy tedy zasáhl úvod školního roku, kdy se procenta docházky velmi rychle kazí. Proto ústřední trenér mládeže pan Kučera povolával do posádek reprezentantky a reprezentanty z počátku pouze na tzv. prodloužené víkendy. Až poslední týden před šampionátem se tým "zavřel" v Račicích a to i z důvodů jakési ochranné bubliny před odjezdem. Vše dobře dopadlo a do Mnichova odcestovaly všechny nominované posádky.

My jsme měli zastoupení ve skifu juniorek, když Terezka Vlčková za výbornou reprezentaci na poháru mládeže, byla nominována právě na skif, na kterém se během sezóny pod vedením Petra Blechy parádně zabydlela. Stejně si o účast na ME řekla i čtyřka juniorů v které veslovali naši Martin Bartek a Sam Ložek. V osmiveslici si svá místa po MS drželi dál Martin Vakoč, Hugo Růžička a Jirka Oppitz. Nepárovou skupinu pro tento podnik trenérsky vedl náš trenér Honza Navrátil.

No a jak se dařilo "ČéVéKčům" ? Terezka z rozjížďky postoupila trpělivou jízdou z druhého místa rovnou do nedělního semifinále a tak měla pro sobotu vystaráno a veškerou energii střádala na nedělní dvoj-boj. Semifinále vyšlo parádně bohužel asi stálo příliš sil, i když to sobě Terka nedala znát. Ve finále už naše skifařka poli soupeřek nestačila a dojela na 6.místě. Výsledek je to jistě nad původní očekávání a ve sportovním životopise se vyjímá zatím nejvýše. Pořadí: SUI, NED, LAT, ITA, GRE, CZE

Osma chlapců zvládla také parádně svou rozjížďku a rovnou do finále postoupila na úkor Italů a Ukrajinců, Ti museli do opravy. Oba naši soupeři opravnou jízdu zvládli a tak se česká osmička rázem objevila papírově jako adept na čtvrté místo, to když z rozjížďky měla 3.nejlepší čas německá osma. Chlapci se na finále "nahecovali" a velice drze závod rozjeli, nejprve až za první čtvrtinu závod vedli, kilometrem projeli druzí za Rumuny, ovšem pak přišla krize a v té nás postupně přejeli Rusové a bohužel i Němci, kteří už naší sestavu k sobě v závěru nepustili i když to český kluci zkoušeli a tak se překvapení nekonalo a papírové předpoklady se naplnily na všech místech. pořadí: ROM, RUS, GER, CZE, UKR, ITA.

Čtyřka chlapců také začala šampionát slibně a v rozjížďce dlouho, až do samotného finiše, držela postupovou pozici, ovšem tlak Řeků v poslední pětistovce chlapce přinutil zvýšit úsilí až do míry v které naše kvarteto přestalo fungovat ve společném rytmu a veškeré snahy mizely někde hluboko v průzračné vodě olympijské dráhy poblíž Mnichova. Bohužel takový náročný souboj by si ideálně nezasloužil start hned za tři a půl hodiny znovu v opravné jízdě. Mistrovství Evropy je v tomhle velmi přísné a vše se musí vejít do dvou dnů. NonCox opravu zvládl a z druhého místa postoupil do semifinále, kde ovšem čekalo devět soupeřů, kteří měli za sobotu jen jeden závod. To bylo cítit v semifinále od prvních postartovních metrů a naše čtyřka jela šestá na všech mezičasech. Do finále B chlapci vložili všechny své zbylé síly, ale ty je v průběhu závodu pozvolna opouštěly a tak po slibné pětistovce na druhém místě, kilometru na třetím, pětset před cílem na čtvrtém, se museli nakonec spokojit s místem pátým. Celkově tedy jedenáctí. Finále B: SUI, LTU, POL, GRE, CZE, UKR Výsledky naleznete ZDE


bottom of page