top of page

Netradiční soustředění osmy juniorů

Jak již nadpis napovídá, tak poslední týden o prázdninách vyrazili na soustředění i naši junioři. Nejednalo se ovšem o klasické soustředění. Naši junioři vyrazili na celkem pětidenní cestu od Podolského mostu v jižních Čechách až do Litoměřic. Tato trasa má celkem 225 km.

1. Etapa - Podolský most - Solenice (37 km)

Hned první den naše juniory zaskočila nepřízeň počasí, kdy celý den pršelo. Proto musela být 1. etapa cesty zrušena. Místo této etapy si kluci střihli dlouhý trénink na trenažéru a posilovnu. Poté se celý tým přesunul do Solenic, kde je druhý den, čekal start druhé etapy.

2. Etapa - Solenice - Měřín (48 km)

Druhý den cesty se počasí již umoudřilo. Bylo ideální počasí na dlouhou cestu. Jediná překážka, která ten den byla na trase, byla plavební komora Kamýk. Proplutí osmiveslice touto komorou je komplikované, díky rozměrům komory, kam se nepárová loď na šířku nevejde. Ovšem po příjezdu ke komoře jsme zjistili, že nás tento problém nemusí velice trápit, protože komora byla kompletně uzavřena. Nezbývalo tedy nic jiného, než osmu vytáhnout z vody a celý jez obejít po svých. To se naštěstí povedlo velice rychle a zhruba po půl hodině jsme pokračovali směrem k cíli.

Na oběd jsme se zastavili na Cholíně, kde se v tu chvíli konalo soustředění našich dorostenců. Poté již následovala poklidná cesta do cíle druhé etapy. Večer proběhla nezbytná regenerace ve formě návštěvy místního aquacentra.

3. Etapa - Měřín - Praha (40 km)

Třetího dne jsme se všichni obávali nejvíce. Pár kilometrů po začátku trasy nás čekala Slapská přehrada, která nemá žádnou plavební komoru. Tudíž již od začátku nám bylo jasné, že se osma bude muset přenést zhruba dva kilometry. Z našich obav rychle sešlo a za zhruba 25 minut jsme byli pod Slapskou přehradou a opět na cestě. Po tomto nevšedním zážitku nás čekala nejhezčí část trasy a to tzv. Ztracenka, což je úsek Vltavy v okolí známé Vyhlídky Máj. Kilometry ubíhaly rychle a po překonání třech plavebních komor (Štěchovice, Vrané nad Vltavou a Modřany), jsem dojeli do Prahy, kde jsme zakončili 3. etapu na ČVK.

4. Etapa - Praha - Mělník (57 km)

Nejdelší část trasy nás čekala právě tento den. Kromě obavy z dlouhé trasy, panovala i obava z velkého množství plavebních komor na trase a to přesněji 7 (Smíchov, Štvanice, Podbaba, Roztoky, Dolánky, Miřejovice, Hořín). Ve výsledku, komory poskytly veslařům ideální možnost na odpočinek a doplnění sil ve formě sušenky. Kilometry pak lépe utíkaly.

Ke konci trasy, nás čekal úsek, který všichni veslaři moc dobře znají. Plavební kanál Vraňany - Hořín, který je dějištěm MČR na dlouhé dráze. Pro všechny bylo příjemnou změnou tento úsek projíždět na osmě místo skifu či dvojky. Po proplutí Hořínskou komorou nás čekali poslední metry na Vltavě a následné vplutí na Labe, kde byla 4. etapa ukončena ve veslařském klubu Mělník.

5. Etapa - Mělník - Litoměřice (44 km)

Závěrečný den soustředění a závěrečná etapa. Poslední dlouhé kilometry v únavě a poslední 3 plavební komory. Oproti Vltavě, Labe teče o mnoho rychleji a veslování je trochu jiné. I přes tohle všechno jsme etapu zvládli projet velmi rychle a po trase nenastali žádné problémy.

Po příjezdu do Litoměřic nás čekalo pouze naložení veškerého materiálu na vleky a přesun do Prahy na závěrečnou grilovačku.

Závěrem

I když, to nebylo vždy jednoduché a cestou nás dost věcí překvapilo, tak nikdy nenastala situace, se kterou by si členové výpravy neporadili. Všechno se zvládlo na výbornou a pro všechny toto soustředění byl nevšední zážitek. Samozřejmě díky množství naveslovaných kilometrů, během pár dnů, posunulo toto soustředění kluky ze všech směru a poskytlo jim výborný vytrvalostní základ pro závěrečnou část sezóny.

Chceme tímto mnohokrát poděkovat panu Josefu Novákovi, Klubu veslařů Mělnických 1881 a Veslařskému klubu Litoměřice za poskytnutí zázemí pro naší osmiveslici. Nadále chceme poděkovat všem rodičům závodníků za poskytnutí příspěvku na soustředění a především Karlu Němečkovi, který poskytl dar nadstandartní. V neposlední řadě patří poděkování našemu klubu, který poskytl příspěvek a materiální vybavení.

Momenty a živé dění z této cesty, jste mohli sledovat na našem klubovém instagramu @cvkpraha.cz, kde jsou fotky a videa stále uloženy.

Věříme že nám toto soustředění velice pomohlo a stala se z něj tradice i do dalších let, kdy snad rozšíříme i počet posádek.

8+ Jři - Suchánek Lukáš, Kala Tomáš, Střelba Antonín, Němeček Matouš, Houska Martin, Syrovátka Lukáš, Dvorník David, Holý Matyáš Jan, k. Novák Adam

Organizační tým - Blecha Petr, Zmátlík Jakub, Němec Josef


bottom of page