top of page

Reprezentanti z ČVK Praha

Jako se to daří již mnoho let, zásobuje náš klub svými členy i reprezentační družstva juniorů a seniorů do 23let a svými odchovanci později pak i reprezentační družstvo seniorů. Nebylo tomu jinak ani v sezóně 2022 a my Vám zde přinášíme report z mezinárodních závodů našich členů v barvách reprezentace ČR.


MR MNICHOV

Český juniorský tým tradičně vyraží na jarní mezinárodní reatu poměřit své síly širšího teamu do nemeckého Mnichova. Tento závod slouží jako nominační pro nadcházející juniorské mistrovství Evropy. Ne jinak tomu bylo letos, kdy se k výpravě připojili naši závodníci Kateřina Dohnalová, Kryštof Janáč a Martin Fojtík. Mnichovská regata má v sobotu a v neděli dva různé programy. V tom sobotním, kdy jsou pravidelně více obsazené male disciplíny jsme v těch velkých zazářili: osmiveslice juniorek, ve které seděla Kačka Dohnalová zvítězila, stejjně tak párová čtyřka juniorů Kryštofa Janáče. Větší konkurenci už meli čtřky bez kormidelníka juniorů, v které seděl náš Martin Fojtík. Se svou posádkou se umístil na 5.místě ve finále C. Na neděli se karty obrací a nabité silnou konkurencí jsou párovky a osmy. To odsunulo naši osmu juniorekk na 4.místo. Párovka juniorů dokázala zvítězit i v neděli a Marin Fojtík jako člen osmiveslice obsadil 4.místo ve finále B. Výsledky ZDE.

MR ESSEN

Prvním mezinárodním startem seniorů byla regata v německém Essenu, kam se vydal širší reprezentační tým především třiadvacítek. Z našeho klubu na tuto regatu odcestoval dvojskif lehkých vah do 23 let Martin Vakoč a Samuel Ložek. V dvoudenním programu se v sobotu naši klucí umístili na 5,místě ve finále B, což při osmidráze znameno celkově 13.místo. V nedělním programu se již finále B nekonalo a tak se Martin se Samem rozloučili s regatou 7. nepostupovým místem v dopolední rozjížďce. Výsledky MR Essen ZDE. MEJ VARESE Po tom co se v italském veslařském městečku Sabaudie u veslování vyměnilo vedení místního armádního klubu, se zřekli pořadatelství. Náhradní destinací se stalo závodiště ve Varese, které pro rok 2022 bylo připraveno na mistrosvtví světa juniorů a seniorů do 23 let. Pro českou výpravu to znamenalo především méně kilometrů do místa konání juniorského mistrovství Evropy. Ve výpravě měly lipové listy zastoupení v Kateřině Dohnalové, která byla členkou čtyřky bez kormidelníka. Děvčata si po slibném úvodním závodě o tratě, kde dokázala vybojovat krásné druhé místo za lodí Francie a před lodí Rumunska, pomýšlela na medailové pozice. Bohužel tento cíl nedokázala ve finálové jízdě naplnit a musela se tak spokojit s neoblíbenou čtvrtou pozicí. Kryštofa Janáče, člena párové čtyřky juniorů, čekaly daleko jiné závody. Při účasti 14 lodí byli na programu 3 rozjížďky, opravná jízda, semifinále a finále. V rozjížďce česká párovka zvítězila v nejlepším čase a i tady se rodila chuť na medaile. Nad síly Čechů byla v semifinále loď Itálie a lepší čas dokonce měli i všichni postupující ze semifinále druhého. To však nebyl ten správný odraz výkonosti naší čtveřice, to byl nezbytný taktický tah trenéra Jakuba Litery, neboť semifinále se jelo ve stejný den, jako odpolední finále. Tam už se naši kluci nešetřili a zvítězili v napínavém závodě, kdy přijely 4 lodě téměř ve dvou vteřinách. Výsledky MEJ ZDE.


MSJ VARESE Moc pestrou sezónu 2022 junioři neměli co se týká hostitelských závodních drah, protože i mistrovství světa se jelo v italském Varese. Alespoň závodnice a závodníci věděli co je čeká. Co se týká účasti našich členů na vrcholné juniorské akci, jména zůstala stejná. Jen Martin Fojtík byl v roli náhradníka pro chlapeckou část výpravy. Kateřina Dohnalová se po MEJ vrátila do posílené sestavy osmiveslice juniorek. Ta musela po 4.místě z rozjížďky do opravné jízdy (postoupili pouze vítězové), kterou ovšem zvládla velice dobře, když zvítězila před lodí Rumunska a Česká republika se mohla radovat z finálové účasti největší dívčí posádky. Ve finále, které se jelo na poměrně rozfoukaném jezeře už děvčata nenašla nikoho k předjetí a tak si ze Šampionátu odvážela 6.místo. Mistři Evropy z párových čtyřek juniorů a vítězové MR v Mnichově startovali ve třetí rozjíždce s Itali a Němci. Ital zvítězil a z těsného souboje o poslední postupové místo do semifinále se radovala česká čtveřice. Právě opravnou jízdou unavení Němci byli Ti, kdo naši posádku prohnali v semifinále nejvíce. Dokonce téměř celé semifinále vedli, ale česká párovka jim vítězství doslova ukradla ve finiši. Díky bitvě až na samou cílovou linii měla naše posádka nejlepší čas. Ve finále nejlépe odstartovali domácí Italové, kterým během druhé pětistovky vedení přebralli Němci. Naše párovka projela polovinou tratě na 4.místě, ovšem pak chlapci kopli do vrtule a cruhou polovinu závodu ovládli. Dojeli si tak po titulu mistrů Evropy i pro titul mistrů světa. Druzí Italové, třetí Řeci, Němec skončil třetí. Výsledky finálového dne ZDE.


MEu23 HAZEWINGEL

Na mistrovství Evropy do 23 let byl z ČVK nominován na skif mužůů lehkých vah Samuel Ložek a do dvojky mužů lehkých vah Denis Pinc. Sam na skifu musel po šestém místě v rozjížďce do opravné jízdy, kde byl na třetím místě prvním nepostupujícím do finále A. Ve finále B dojel na druhém místě za závodníken Izraele a před Ázerbájdžáncem a obsadil tak celkově 8.místo. Denis Pinc se svým parťákem z Blesku Praha Jendou Kvapilem měli pouze 5 soupeřů a tak je namísto postupových bojů čekala pouze jízda o nasazení do finále a jisté finále. V jízdě o tratě přijeli kluci do cíle jako poslední. Finále už dopadlo výrazně lépe a Denis s Jendou si vyjeli krásné ovšem nepopulární 4. místo, když nestačili na lodě Maďarska, Ukrajiny a Moldavska a porazili lodě Německa a Norska. Výsledky ZDE.


Mistrovství světa do 23 let v italském Varéze se z ČVK Praha zúčastnili jen vedoucí výpravy Monča Perglerová a trenér Honza Navrátil. Stejně jako všech tří světových pohárů, mistrovství Evropy a světa dospělých.

Pochlubit se jistě můžeme i odchovancem v barvách Dukly Prahy Jirkou Šimánkem, který společně s Miroslavem Vraštilem tvoří reprezentační dvojskif mužů lehkých vah. Právě jejich posádka je tou nejúspěšnější českou a to bezpečně již druhým rokem. V sezóně 2022 si vedl Jirka s Mírou skvěle. Svou spolupráci letos odstartovali na 1.kole světového poháru v srbském Bělehradě, kde dojeli na krásném třetím místě. 3.kolo světového poháru v Luzernu už přineslo opravdu nabité startovní pole plné kvalitní konkurence. Bohužel pro náš dvojskif Míra Vraštil nebyl zcela zdráv a vše na něj po vyhrané opravné jízdě padlo naplno, což velmi ovlivnilo semifinále, kde naši kluci o tři desetiny spadli do finále B, do kterého už ani nenastoupili, právě pro zmíněné zdravotní komplikace. Měsíc na to se v polovině srpna konalo v německém Mnichově mistrosvtví Evropy, kde se již vracel dvojskif lehkých vah do své původní formy. V Mnichově i přes opravnou jízdu a semifinále dojeli na 5.místě.

Vrcholem sezóny pak byl bezesporu světový šampionát v Račicích, kde díky skvělým a výsledkům v postupových bojích naši nejúspěšnější posádky, všichni očekávali boj o medaile. Vítězství ve čtvrtfinále, ale i v semifinále přišlo s takovou lehkostí a suverenitou. Všichni se těšili. Finálová jízda byla nakonec tou jedinou, která Jirkovi s Mírou nesedla na 100% a tak se trošku hořce museli smířit s jinak parádním 5.místem.

bottom of page