top of page

Svět se také poměřil na trenažérech

Nedávné omezování setkávání lidí a jejich cestování naučilo veslaře závodit na trenažérech virtuálně. Přesto, že nyní tato omezení neplatí, dopřáli pořadatelé kanadského města Mississauga, především Evropanům, možnost se k mistrovství světa v jízdě na veslařském trenažéru přidat on-line. Virtuálně se ovšem nemohl připojit kdokoli. Výběr probíhal na základě kvalifikačního výkonu a k závodům bylo přizváno jen několik nejlepších uchazečů.

Tímto vším s prošel i náš závodník Václav Trnka, který jezdí v kategorii zrakově handicapovaných mužů a tentokrát hned ve dvou distancích. Klasických 2000m si doplnil ještě sprintem na 500m.

Na klasické trati si vedl Vašek opravdu skvěle a od začátku držel trpělivě rychlost cílící na čas kolem sedmi minut. Jeho soupeři do začátku vletěli po hlavě a se silami moc nehospodařili. Vašek se tedy startovním polem prokousával trpělivě za zadních pozic. Na metě 1500m do cíle již byl pátý, v polovině závodu již třetí. Na druhé místo se posunul až v polovině poslední čtvrtiny tratě a udržel jej až do cíle. Časem 7:00,8 tak získal v kategorii M PR3 stříbrnou medaili a stal se vicemistrem světa !!! Video celého závodu na 2000m:

Ve sprintu na 500m startoval krom Vaškova přemožitele z dvoukilometrové tratě, francouze Floriana Canolle, ještě slovenský urostlí závodník Milan Lackovič. Tomu trať na 500m velmi svědčí a nezaváhal ani v tomto závodě. Časem 1:24,2 zvítězil. Francouz dokončil za 1:27,2 na druhém místě a bronz patřil našemu Vaškovi. Jeho výkon 1:31,1 mu tak dopřál druhou parádní medaili do sbírky, tentokrát bronzovou. I v tomto případě je vše zdokumentování i s videozáznamem, který Vám nabízíme níže.


Mistrovství světa se účastnili i další čeští závodníci. Už v sobotu si dojel pro titul mistra světa a nový světový rekord v kategorii muži lehkých vah věkové kategorie 40-44 let Miroslav Vraštil. Jeho parťák z dvojskifa a náš odchovanec Jirka Šimánek získal v Torontu ve svém nedělním závodě mužů lehkých vah kategorie 23-39 let titul mistra světa také. (Vraštil 6.13,6. Šimánek 6:11,0)


Nedělní podvečer patřil opět českým reprezentantům. Bronz získal Jakub Podrazil, kdy jeho čas mířil hluboko pod magickou hranici šesti minut - 5:42,6. V kategorii mužů pod 17 let se podařilo pardubickému Tadeášovi Mukovi doveslovat také pro titul mistra světa, zlato bral za čas 6:13,8. Jako poslední startovala Adéla Bartáková v kategorii žen 17-18 let. (7:14,8). Stříbro vybojovala na 500m Tereza Hořejšová (W 40-44).


bottom of page